India 2012

Shri Kali Ashram, Goa

In het zuiden van Goa, India, aan de kust van Galgibaga (Turtle Beach) ligt Shri Kali Ashram.
Het staat onder leiding van Acharya Bhagavan Shanmukha Anantha Natha, die kortweg Bhagavan of Shan wordt genoemd.

Mijn ervaring in de ashram is nogal diepgaand geweest. Nu, na een week terug te zijn in Amsterdam, houdt het mij steeds meer bezig: wat is commitment in alle opzichten? Vooral aan jezelf? En werkelijk samenzijn door alle conventies heen: partaking. En understanding wat de diepte is die geboden wordt: ‘Je hoeft niet te mediteren, je moet het zijn in het dagelijks leven.’  

Acharya Bhagavan Shanmukha Anantha Natha _ Shri Kali Ashram _ Goa Galgibaga (Turtle Beach)

Bhagavan is iemand die de ander, jou, werkelijk ziet en hij weet daar woorden aan te geven die je diep raken. Bhagavan leert je de werkelijkheid van het bestaan te ervaren, je kunt met je vragen bij hem terecht, hij bemoedigt èn confronteert je en neemt de tijd voor je.

 

Yogadocent
De ashram biedt een kortdurende opleiding tot yogadocent. Je verblijft dan een maand in de ashram en krijgt een programma met een diversiteit van ochtendlessen en uitgebreide yogalessen in de namiddag. In de avonden worden regelmatig films die iets bij je losmaken bekeken. Zo’n drie keer per week praat Bhagavan Shan met de hele groep over wat er in yoga werkelijk toe doet. Hij geeft je daarbij inzicht in hoe het intellectuele denken van invloed is op je ontwikkeling; je raakt dan in discussies verzeild, waardoor werkelijke ervaring van eenheid wordt belemmerd. 

Bhagavan vertelt over de Veden en hoe het concept van de oorsprong en de ontwikkeling van het heelal erin wordt beschreven, en hoe jammer het is, dat ook hier ons intellectualisme bij de westerse interpretatie ervan een werkelijk contact met de diepe betekenis van de Veden in de weg heeft gestaan.

Daarnaast raadt Bhagavan je aan te studeren, allereerst in het prachtige boek dat hij schreef: Divine Initiation, a traditional exposition of the Veda.
Daarnaast neemt het Sanskriet een belangrijke plaats in en er zijn verschillende leerboeken beschikbaar.
Verder vertelt Bhagavan over vele schrijvers, denkers, stromingen, geschriften die je verder op weg kunnen helpen in je ontwikkeling.

 

Kort verblijf
Sommigen komen alleen voor de opleiding tot yogadocent en blijven een maand in de ashram.
Daarnaast zijn er ook wel eens programma’s die één of twee weken duren en die een inleiding in de Tantra vormen.

 

Mijn korte verblijf
Zelf ben ik tweeëneenhalve week in de ashram gebleven. Wat mij gebeurde was dat ik eigenlijk veel meer tijd nodig had dan voor mij mogelijk was, simpelweg omdat ik weer naar huis moest en aan het werk! Er begonnen zich namelijk processen in mij af te spelen, waardoor ik mij ervan bewust werd, dat er in mijzelf nog wel wat losgelaten mocht worden.

Dit vertel ik, omdat ik hoop dat je er iets aan hebt; het gebeurt namelijk wel vaker dat je, misschien zelfs ongemerkt, met bepaalde verwachtingen naar een ashram gaat, dat je niet in de gaten hebt dat je in feite eisen stelt of, zoals zo gemakkelijk gebeurt, met frustaties leeft, onderwerpen in jezelf die je nog niet hebt opgelost… In Shri Kali Ashram komt dit in jezelf te voorschijn en daar zul je dan iets mee moeten doen.
Ik moet er wel bij zeggen, dat sommigen hier totaal geen last van hebben: zij komen, zijn gelukkig en blijven het.

 

Langer verblijf
Wat sommigen als voorbereiding doen, is een periode werken, sober leven en sparen, om voor langere tijd in de ashram te kunnen leven. Op deze manier heb je alle tijd om tot een zich steeds meer verdiepend begrip, een diepere realiteit te komen. Het gebeurt ook vaak, dat tussendoor gereisd wordt, of opnieuw gewerkt en gespaard, om weer voor een langere tijd terug te kunnen komen in de ashram.

 

Tot slot
Hiermee hoop ik je een beeld te hebben geschetst en je te hebben geïnspireerd: mocht je tot werkelijke verdieping willen komen, dan is hier een echte kans.
 

 

Matashree Ashram _ onderdeel van Shri Kali Ashram in Galgibaga in het zuiden van Goa
Het gebouw Mata Shree, met beneden een grote groepsruimte, op de eerste verdieping kamers met veranda
en daarboven een overdekte dakverdieping, omlijst door de kronen van de palmbomen.

Shri Kali Ashram in Galgibaga in het zuiden van Goa India 2012 _ Shiva Shakti_ Ganesha _ Lakshmi
Een wandschrijn in de groepsruimte met Shiva Shakti, Ganesha en Lakhsmi.

Shri Kali Ashram in Galgibaga in het zuiden van Goa India 2012 _ Puja ceremonie _
Voorbereiding van de Puja ceremonie ’s avonds op het dakterras.

Shri Kali Ashram in Galgibaga in het zuiden van Goa India 2012 _ Lydwina en Vanessa __
Lydwina en Vanessa praten over de voorbereiding van de Puja ceremonie.

Matashree Ashram _ onderdeel van Shri Kali Ashram in Galgibaga in het zuiden van Goa _ Lydwina in een zittende torsie _
Yoga op het dakterras

Shri Kali Ashram in Galgibaga in het zuiden van Goa India 2012 _ Tara _ Lydwina _ Amanda
Tara, Lydwina en Amanda

Shri Kali Ashram in Galgibaga in het zuiden van Goa India 2012 _ Groepsfoto
Groepsfoto van de toen aanwezige studenten.