Voor wie is de Raja Yoga opleiding geschikt?

De Raja Yoga opleiding is er

– voor ieder die zich verder in het doel van yoga wil verdiepen;
– voor yogadocenten, die, door hun eigen groei, hun cursisten op een dieper niveau willen begeleiden.

In een kruiszit - hier is het de lotushouding - is het van belang, dat je geaard bent: dat je contact hebt met de grond en daarmee met de aarde.

In een kruiszit – hier is het de lotushouding – is het van belang, dat je geaard bent: dat je contact hebt met de grond en daarmee met de aarde.

 

Het rechtop zitten

Een van de voorwaarden voor een goede aarding is, dat je bekken rechtop staat. Bij yogabeoefenaars zie ik vaak de neiging het bekken te kantelen, met als gevolg een strakke, holle onderrug en een slappe, naar voren hangende buik. Het gevolg is, dat, zowel door strakte in de wervelkolom als slapte in de buik, van een evenwichtige doorstroming in het gebied van je tweede cakra niet veel sprake kan zijn.

Deze stand van het bekken is ook van invloed op je aarding: het staartbeen wijst nu enigszins naar achteren en kan dus energetisch niet goed in verbinding komen met de grond.

Als het bekken rechtop staat, hoeft dat nog niet te betekenen, dat het wel goed zit met je wervelkolom als geheel. Wat daar weer mee samenhangt is de plek waar je handen rusten op je bovenbenen: schuif je je handen over je knieën naar voren, dan gaan je schouders daarin mee en trekt je rug krom.

Een kromme rug – hoe licht gebogen ook – heeft een nadelig effect op alle zeven cakra’s; je wervelkolom staat nu immers bol!
Doordat je lichaam altijd wil corrigeren om toch in evenwicht te komen, is de kans bovendien groot, dat je je hoofd een beetje naar achteren kantelt. Je begrijpt het waarschijnlijk al: het keelcakra, het voorhoofdcakra en het krooncakra zijn nu niet in staat hun natuurlijke werking te vinden.

In verbinding met de aarde en met het universum
Wanneer je in alle rust rechtop zit, en aandacht aan je ademhaling besteed, gaat je verbinding van de aarde naar het universum door de cakra’s werken. Dus, pas als je houding correct is, heeft het zin aan de ademoefeningen die bewustwording brengen in je cakrasysteem te beginnen.

Nu is een zithouding vaak vol gewoontes: je zit altijd, al jaren, ‘zo’. Als je er iets aan verandert, kun je zelfs het gevoel krijgen juist uit balans te zijn! Het kan daardoor een poosje duren, voordat het rechtopzitten voor jou een natuurlijke houding wordt.
Als het bij jou nodig is je houding te corrigeren, word je daar geleidelijk aan mee geholpen.
Dit doen wij dan samen, mogelijk ook door het maken van foto’s.

Een goede zithouding
is nu eenmaal de belangrijkste voorwaarde voor de vele bewustzijnsoefeningen die je worden aangeboden.

Raja Yoga Opleiding Amsterdam Jordaan_Yogaopleiding De Cobra Amsterdam_Website Lydwinayoga_