Individuele begeleiding Raja Yoga

Het uitgangspunt van de Raja Yoga opleiding
is de aansluiting op jouw aanleg en je ontwikkeling.

Vanuit deze afstemming vindt je individuele begeleiding plaats.

Viparita Karani kan werken als een zogeheten lichaamsmudra: een heilige houding met een mystieke werking. Dit is het eigenlijke doel van deze houding. De romp en de benen worden in een rechte hoek ten opzichte van elkaar geplaatst. Om precies te zijn: romp en benen maken beide een hoek van 45 graden met de grond en dus een hoek van 90 graden met elkaar. Dit heeft een houding tot gevolg die in perfecte balans is. Wanneer deze balans eenmaal is gevonden, kan de houding meestal gemakkelijk wat langer aangehouden worden. Soms vinden beginnende yogabeoefenaars het moeilijk de muis van de handen tegen de bekkenrand te zetten. De handen staan dan meestal te hoog tegen de rug, waardoor de balans niet gevonden kan worden. Het kan in het begin moeilijk zijn de schouders en ellebogen voldoende dicht naar elkaar toe te zetten. Je rug zakt dan in. Je kunt je de handen dan toch wel wat hoger tegen de rug zetten, als je ze dicht naast de wervelkolom plaatst. Zet je je handen verder uit elkaar, dan komen ze in het gebied van je nieren terecht, wat natuurlijk geen goede plaats van ondersteuning is. Zet je handen in ieder geval zo vlak mogelijk tegen je rug, zodat zij een groot gebied bestrijken.

Viparita Karani kan werken als een zogeheten lichaamsmudra: een heilige houding met een mystieke werking. Dit is het eigenlijke doel van deze houding. 

De romp en de benen worden in deze omkeerhouding in een rechte hoek ten opzichte van elkaar geplaatst. Dit heeft een houding tot gevolg die in perfecte balans is. Wanneer dit evenwicht eenmaal is gevonden, kan de houding meestal gemakkelijk wat langer aangehouden worden.

Soms vinden beginnende yogabeoefenaars het moeilijk de muis van de handen tegen de bekkenrand te zetten. De handen staan dan meestal te hoog tegen de rug, waardoor de balans niet gevonden kan worden. Het kan in het begin moeilijk zijn de schouders en ellebogen voldoende dicht naar elkaar toe te zetten. Je rug zakt dan in.
Er zit nu niets anders op, dan door toegewijde yogabeoefening langzaam maar zeker te versoepelen.
Een bemoedigend woord: het heeft bij mijzelf lang geduurd voordat ik deze houding correct kon aannemen. En… ik ontwikkel mij nog altijd in de yogahoudingen.

Raja Yoga Opleiding Amsterdam Jordaan_Yogaopleiding De Cobra Amsterdam_Website Lydwinayoga_