Tijdschrift voor Yoga Dec. 2012

 

Tijdschrift voor Yoga _ De Doorbraak _ een serie artikelen over yogahoudingen door Lydwina Meerman

Tekst: Lydwina Meerman

 

De Doorbraak:

Vīrabhadrāsana III, Krijgerhouding III

 

Nicolette (55) vindt de Warriors fijn, omdat ze veel kracht geven. In een yogavideo zag zij dat je ze in elkaar kunt laten overgaan. Maar de overgang vanuit Krijgerhouding II (spreidstand met één gebogen been) naar Krijgerhouding III was lastig te vinden. Waar lag dat aan?

 

Tijdschrift voor Yoga _ Doorbraak 8 _ 2012 4 _ december 2012 _ Lydwina Meerman _ Nicolette Verheus _ Yogaboek YOGA Beginnen en doorgaan _
Foto: Paul van Wijngaarden

 

‘Het zag er in de video vloeiend uit, maar mij lukte het niet. Als ik vanuit de spreidstand wilde opwippen om op één been te gaan staan, kon ik geen balans vinden. Ik wilde ook rust in de strekking brengen, maar ik kon niet op twee punten tegelijk focussen en de houding werd eigenlijk nogal krampachtig.

Mijn yogalerares vroeg mij eerst de Krijgerhouding III op zich eens aan te nemen. Het bleek dat ik gewoontes had die mijn evenwicht in de weg stonden. Zo draaide het horizontale been naar buiten. Dit heb ik recht leren zetten door de hiel weg te duwen en de voet recht omlaag te laten wijzen. Dat gaf onverwachte ruimte in mijn heupgewricht.

Verder stonden mijn armen te laag en had ik opgetrokken schouders. Toen ontdekte mijn docente dat ik nauwelijks ademde. Daar was ik gewoon niet aan toe gekomen! Voorzichtig durfde ik meer ademruimte toe te laten. En dat maakte alle verschil: mijn schouders ontspanden zich en mijn armen stonden gemakkelijker recht naar voren. Ik begon een stroming door de hele houding te voelen en dus ook in de strekking van de voet naar de handen. Ik kwam in balans!

Inmiddels kan ik de Warriors in elkaar laten overgaan door rustige gewichtsverplaatsing en… door te blijven ademen.’

   

De opbouw van de houding in faseringen:

 
Beginfase
Begin rechtopstaand. Zet één been wat naar achteren. Breng je bovenlichaam en hoofd in het verlengde van dit been. Laat je armen rustig aan je schouders hangen. Houd het andere been in stevig contact met de grond.
Adem een paar maal in en uit.
Laat het been, met de hiel recht naar achteren, loskomen van de grond en beweeg evenveel mee met je bovenlichaam.
Beadem deze lichaamsstand.
Kom inademend weer rechtop te staan.
Herhaal dit met het andere been.

 
Halverwege
Begin opnieuw. Hef het been geleidelijk verder op tot een horizontale stand terwijl je je romp naar voren laat gaan. Adem intussen rustig door. Duw inademend je hiel naar achteren en laat je voet recht omlaag wijzen. Blijf je bewust van de volle lengte van je lichaam.
Adem een paar maal in en uit.
Ga inademend weer rechtop staan.
Herhaal dit met het andere been.


Volledige houding
Nu hef je het been op één inademing naar achteren op terwijl je je romp naar voren laat gaan.
Zet inademend je hoofd rechtop.
Breng inademend je armen naar voren. Vlecht je vingers en zet je wijsvingers rechtuit.
Beadem de houding.
Laat je armen op een uitademing weer omlaag gaan.
Ga op een inademing rechtop staan.
Herhaal de houding met het andere been.

 

 

 

.

 

 

 

.

 

 

 

.

 

 

 

.

 

 

 

.